Přeskočit na hlavní obsah

Necháme si ujít jedinečné vinařské označení DCC?


Začátkem letošního roku byla zahájená debata a spuštěná anketa o novém dobrovolném označení tuzemských vín odpovídajícím populárnímu označení rakouských a dnes i maďarských a slovenských vín. Totiž Districtus Cechiae Controllatus, DCC, po vzoru Districtus Austriae Controllatus, DAC, Districtus Hungaricus Controllatus, DHC, a Districtus Slovakia Controllatus, D.S.C.

Příkladem takového označení by bylo víno s etiketou Mikulovská DCC Goldhamer 2019 Ryzlink vlašský Pozdní sběr, které ve srovnání s označením Wachau DAC Dürnstein 2019 Riesling, Alsace AOC Vallée Noble 2019 Gewurztraminer Vendanges tardives nebo Debrői Hárslevelű DHC Aldebrő 2018 Superior nejenže skvěle obstojí, ale zejména zákazníkům podá zcela identickou informaci, jako nám blízká zahraniční vína.

Zatím ne

Reakce na podnět ministru zemědělství jednoduše doplnit v osmém odstavci § 7 vinařské prováděcí vyhlášky možnost "uvést na etiketě označení Districtus Cechiae Controllatus nebo DCC, pokud jde o víno s chráněným označením původu vyrobené v České republice z hroznů sklizených v České republice“ byla komplikovaná.

Namísto osloveného ministra odmítl návrh jeho náměstek pro řízení sekce potravinářství Jindřich Fialka. A sice proto, že údajný „románský apelační systém už existuje v podobě vín originální certifikace,“ jehož podoba je v současné době předmětem odborné diskuse za účasti zástupců odborné vinařské veřejnosti, Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

DCC nevadí

Reakce ÚKZÚZ na stejný podnět byla prostá: „označování vín a údaje na etiketě jsou primárně v kompetenci SZPI, která řeší i případné souvislosti.“

Ani SZPI tento návrh nezamotal hlavu. Podle tiskového mluvčího Pavla KopřivySZPI nespatřuje žádný problém na případném zavedení možnosti značení vín i po vzoru rakouského DAC. Jedná se však o záležitost, ke které by měl vzejít případný impuls od spotřebitelů a výrobců vína.“

Jediným zástupcem odborné vinařské veřejnosti s prošlapanou cestou na ministerstvo zemědělství je Svaz vinařů České republiky. Jehož členem je pouhá stovka výrobců vína z 1 916 registrovaných v ÚKZÚZ. Pokud Jindřich Fialka tvrdí, že „o označení Districtus Cechiae Controllatus vinařská veřejnost neprojevila zájem,“ hovoří o názoru pouhých sedmi procent vinařské veřejnosti. O názoru spotřebitelů, který zmiňuje SZPI, ministerstvo zatím neví nic. A před srovnáním s blízkými proslulými vinařskými zeměmi zavírá oči.

Zcela zásadní je, že možnost uvádět na etiketě označení Districtus Cechiae Controllatus nebo DCC má být, na rozdíl od současné povinně uváděné značky Svazu vinařů Vína z Moravy vína z Čech, dobrovolná. O jeho užívání a oblibě si spotřebitelé a výrobci vína jednoduše rozhodnou sami.

Můžeme ostrouhat

Dovětek na závěr. Označení Districtus Cechiae Controllatus není románský apelační systém stejně jako jím není označení VOC. Že existují dva apelační systémy, germánský a románský, je mýtus nebo rovnou omyl. A mizerná už téměř dvacetiletá zákonná VOC pravidla lišící se značně od pravidel DAC jsou zásadní příčinou jejich pouhého 0,7 procentního podílu na tuzemské produkci, zatímco podíl vín DAC na celkové rakouské produkci dosáhl 14 procent.

Možná budou ministr zemědělství nebo jeho náměstek tak dlouho věřit mýtům a zástupcům vinařské menšiny s její vlastní lokální značkou, až jim příležitost se zkratkou DCC s mezinárodně srozumitelným označením Districtus Croatiae Controllatus vyfouknou chorvatští vinaři. Do té doby je alespoň možné o této volbě hlasovat.

Populární příspěvky z tohoto blogu

P.F. Mýtus o germánském a románském značení vín stále žije. Tak proč ne DCC?

Vinařské novoroční pour felicité? Patří se, nejprve však malé ohlédnutí. Jsou to dva roky, kdy jsme  jako mylné  prokázali tvrzení o dvou údajných rozdílných způsobech značení vín, románském a germánském. Ve veřejném prostoru přesto znovu zní přání změnit tuzemský germánský špatný způsob značení vín na románský protože lepší protože apelační. Románský je sice systém VOC pro vína originální certifikace, ten se však podle mnohých nepovedl, i když neříkají proč. Připomeňme, že podle autorů tvrzeného rozdílu románský způsob zohledňuje především charakteristické znaky dané oblasti, tzv. terroir, ve francouzštině znamenající kraj, půdu, zemi, tedy označování místa původu hroznů a vína takzvanou apelací, a germánský způsob prý vychází pouze z rozlišení kvality vín přívlastky odpovídajícími cukernatosti sklízených hroznů. Zájemce o aktuální čeření vody najde  zde  na zakázku rozebrané vzory a výhody údajného románského značení,  zde  rozhovor, který jako vlajkovou loď zamýšlených tuzemských ap